DAN DIACONESCU, dezvăluiri bombă! AU FOST SAU NU ASASINAȚI Eminescu, Preda și Păunescu?
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Sanatate » Ce ascunde apa de la piscina? Afla ce boli poti contacta cand mergi la un strand

Ce ascunde apa de la piscina? Afla ce boli poti contacta cand mergi la un strand

De: Cancan 17/08/2012 | 00:00
Ce ascunde apa de la piscina? Afla ce boli poti contacta cand mergi la un strand
Probabil o sa mai frecventam cateva saptamani strandurile si piscinele avand in vedere ca metereologii au prezis in continuare un sfarsit de vara calduros. Din pacate apa tentanta in bazine este si o sursa inepuizabila de contracarare a multor boli dermatologice, mai ales ca numarul limitat al unor astfel de spatii de agrement determina suprapopularea lor in sezonul cald. Iata ce ii sfatuieste pe cititorii Can Can, doctorul Alina Mihailescu (Rusinoiu), medic specialist dermatovenerologie - clinica Medas Titan.

Probabil o sa mai frecventam cateva saptamani strandurile si piscinele avand in vedere ca metereologii au prezis in continuare un sfarsit de vara calduros. Din pacate apa tentanta in bazine este si o sursa inepuizabila de contracarare a multor boli dermatologice, mai ales ca numarul limitat al unor astfel de spatii de agrement determina suprapopularea lor in sezonul cald. Iata ce ii sfatuieste pe cititorii Can Can, doctorul Alina Mihailescu (Rusinoiu), medic specialist dermatovenerologie - clinica Medas Titan.

Pericolul arsurilor solare

Frecventarea strandurilor si piscinelor in aer liber in intervalul de intensitate solara maxima 10.00 – 17.00, fara utilizarea de creme de fotoprotectie sau utilizarea unor creme cu fotoprotectie inadecvata determina grade variate de arsuri solare, de la o inrosire a pielii pana la arsuri grave insotite de flictene (bule) si stare de rau general. In caz de expunere prelungita sau fotosensibilitate, pe aceste zone rosii apar basici, care lasa rani pe piele, insotite de febra, frison, dureri de cap, ameteala, fotofobie si hipotensune arteriala.

Evitati parfumul atunci cand va expuneti la soare

Uneori folosirea unui parfum urmata de expunerea la soare poate determina reactii brutale fotoalergice (eczeme fotoalergice) manifestate prin inrosirea pielii, eventual umflarea pielii la acel nivel si veziculatie insotita de senzatia puternica de mancarimi. Tinand cont de riscul mare al arsurilor solare este necesara evitarea expunerii la soare in intervalul 10.00 – 17.00, folosirea cremelor cu fotoprotectie ridicata – SPF minim 30, reinnoirea cremei la 1 – 2 ore sau dupa iesirea din apa, portul unei vestimentatii deschise la culoare, care sa includa palarii si sepci.

Boli de piele are sezonului cald

Una din cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald este pytiriazisul versicolor, o afectiune produsa de un parazit obisnuit al pielii, Malassesia Furfur, care in anumite conditii (transpiratie, modificari ph, contact interuman) determina leziunii la nivelul pielii, in special pe spate si brate, manifestate prin pete albe si/ sau maronii, rosii (de aici si numele de versicolor), insotite uneori de scuame fine. Petele nu produc mancarimi, dar in lipsa unui tratament se extind si devin inestetice. Tratamentul este dificil intrucat este de lunga durata (circa 5-6 saptamani) si, de obicei, nerespectarea tratamentului sau reinfectia determina reaparitia bolii.

Ciupercile periculoase pot afecta sanatatea piciorului

O alta afectiune cu care ne confruntam frecvent este Tinea pedis, cunoscuta si ca „athlet’s foot” care nu este altceva decat „ciuperca piciorului”, intalnita mai frecvent la sportivi si favorizata de umiditate (transpiratia piciorului, incaltaminte impermeabila).

Boala poate fi recunoscuta prin: descuamare, maceratie, mancarimi si fisuri la nivelul picioarelor, in special intre degetele de la picioare. Contactul cu ciuperca se face cel mai adesea prin mersul descult pe sol contaminat sau in urma purtarii comune de sosete sau incaltaminte.

De regula, pentru tratamentul ei este suficient un tratament local antimicotic si, foarte important, mentinerea unei igiene riguroase, in special dupa desfasurarea unei activitati sportive, evitarea incaltamintei in care piciorul „nu respira”, evitarea mersului descult, utilizarea de pudre sau alte tratamente antiperspirante.

Atentie la unghii

Alta afectiune intalnita este Tinea unguium, ciuperca cantonata la nivelul unghiilor, care, de obicei, se produce prin extinderea la unghii a „tinea pedis” sau prin mers descult. Boala se manifesta prin unghii ingrosate, modificate la culoare si friabile. Din pacate este o afectiune care se trateaza foarte greu, intrucat tratamentul local nu patrunde la nivelul lamei unghiale pentru a distruge ciuperca.

O alta categorie de afectiuni intalnite in sezonul cald sunt reprezentate de piodermite – infectii bacteriene ale tegumentelor, intalnite frecvent sub forma de foliculite, pustule mici localizate in zonele paroase (scalp, torace, membre), sau impetigo – o infectie strepto-stafilococica foarte contagioasa, caracteristica copilului, manifestata prin leziuni buloase care se sparg si dau nastere unor cruste galbene aderente, localizate in special la nivelul fetei.

Contaminarea se produce prin contact interuman sau activarea unor focare proprii in conditii de caldura si umiditate crescuta, nerespectarii unor reguli de igiena, de aici numarul mare de cazuri la copii. Tratamentul pentru aceste infectii consta in terapie antibiotica si necesitatea unei igiene stricte (baie zilnica, dezinfectarea unghiilor, fierberea lenjeriei); uneori pot apare si epidemii.

O bacterie frecvent intalnita in mediile cu apa calda (jacuzzi, spa, piscine) este Pseudomonas aeruginosa, care produce cel mai des otite externe si foliculite. Infectia folicului pilos produce eruptie pustuloasa in special pe zonele neacoperite de costumul de baie, leziunile apar la 48 ore de la expunere (intre 8 ore – 5zile) si uneori se remit spontan in 5 zile. Merita mentionat faptul ca aceste afectiuni dermatologice apar atat pe pielea sanatoasa, dar au o incidenta mai mare la cei care prezinta o poarta de intrare pentru bacterii, virusuri, paraziti etc. (zgarieturi, rani). Studiile arata ca apa calda determina o suprasaturare a epidermului, dilatarea porilor de la nivelul pielii, facilitand astfel invazia microbiana. Iubitorii inotului, fie ei profesionisti sau nu, prezinta un risc de a contracta veruci (negi) plantare datorita maceratiei de la nivelul talpilor in urma contactului prelungit cu apa.

„Granulomul de piscina” este o afectiune produsa de Mycobacterium marinum, apare in special la inotatori si se manifesta printr-o leziune mica, rosie, care in timp creste in dimensiuni si se cronicizeaza; se trateaza greu, cu antibiotice adecvate si uneori necesita interventie chirurgicala.

Molluscum contagiosum, o afectiune virala produsa de Poxvirus, este contactata mai ales de persoanele care frecventeaza locuri aglomerate, un exemplu ar fi piscina, strandul. Aceasta se manifesta prin leziuni de culoarea pielii sau roz-rosietice care se extind pe piele si se trateaza prin crioterapie (zapada carbonica sau chiuretare).

Clorul poate produce iritatii

Important de mentionat si iritatia pielii produsa de clorul din apa, uneori pentru o dezinfectie mai buna se utilizeaza cantitati prea mari de clor care produc inrosirea pielii si ochilor, mancarimi, uscaciune, eczema.

Este bine stiut ca inotul in piscina este relaxant si un exercitiu bun pentru organism, dar este indicat ca persoanele care se cunosc cu afectiuni dermatologice contagioase sa evite frecventarea piscinelor si strandurilor pentru a impiedica inmultirea bolilor de piele.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în dormitor și o grădină ca-n filme
Cum arată casa în care locuiește Andreea Marin! Imagini senzaționale cu vila luxoasă: cadă în...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
„La 34 de ani mai aveam doar 3 luni de trăit”. Ce spune soția lui Călin Georgescu despre afirmațiile controversate ale candidatului independent
„La 34 de ani mai aveam doar 3 luni de trăit”. Ce spune soția lui...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Dorian Popa a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost prins drogat la volan
Dorian Popa a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost prins drogat...
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Marcel Ciolacu despre varianta unui Guvern PSD-USR-PNL
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum 100 de ani
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește legea circulației
E legal să folosești anvelope de vară și de iarnă în același timp? Ce stabilește...
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte războinic”
Carmen Harra, noi previziuni! Cine ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România: „Văd un președinte...
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut operația pe care o am și știu exact la ce a folosit operația aceea.”
Gabriela Cristea, declarații emoționante despre cele două sarcini realizate prin cezariană. “Fetele mele au văzut...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce scrie
Ce scrie "The Times" despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale....
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe canapea…
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu ajutorul AI?
Galaxy AI, acum și în limba română: cum îți poți îmbunătăți concediul de iarnă cu...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Ce infomații false a răspândit Călin Georgescu pe TikTok:
Ce infomații false a răspândit Călin Georgescu pe TikTok: "Gândiți-vă că Lucian Blaga este unul...
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se...
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și...
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Este o gafă imensă: Nu există așa ceva!
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Este o gafă imensă: Nu există așa ceva!
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu ierburi de leac
Ce mâncăruri îi pune pe masă Cristela Georgescu candidatului TikTok. Piesa de rezistență: supa-cremă cu...
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac rusesc
Oficial: NATO va lovi locurile de lansare ale Rusiei doar ca răspuns la un atac...
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
Cum era Silviu Prigoană, de fapt, ca om. Puțini îl cunoșteau cu adevărat
Cum era Silviu Prigoană, de fapt, ca om. Puțini îl cunoșteau cu adevărat
Selectează O mamă cu dizabilități străbate zeci de km zilnic pentru copilul ei de 9 ani. Soțul i-a transformat căsnicia într-un COȘMAR: Bea și face scandal	 O mamă cu dizabilități străbate zeci de km zilnic pentru copilul ei de 9 ani. Soțul i-a transformat căsnicia într-un COȘMAR: Bea și face scandal
Selectează O mamă cu dizabilități străbate zeci de km zilnic pentru copilul ei de 9...
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl său a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Decizie radicală
Ce a putut să facă fiul lui Călin Georgescu, la scurt timp după ce tatăl...
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
Mira, mesaj pentru tineri după primul tur al alegerilor prezidențiale 2024:
Mira, mesaj pentru tineri după primul tur al alegerilor prezidențiale 2024: "Mă bazez pe generația...
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un...
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului său
Locul din România unde Împărăteasa Sissi își găsea liniștea. A fost construit la ordinul soțului...
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale: „Nu poate accepta încă această pierdere”
Fiica Ronei Hartner a revenit în România, la un an de la moartea mamei sale:...
×